Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων

Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων
Συλλογικά, μαχητικά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Οδοστρωτήρας το νέο σύστημα φορολόγησης των αυτοαπασχολούμενων

Τα «μπιλιετάκια» της Εφορίας προστίθενται στα μέτρα που σφίγγουν τη θηλιά στους μικρούς και ενισχύουν τη θέση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων
Από παλιότερη κινητοποίηση, με αιχμή το φορολογικό των ΕΒΕ
Αντιμέτωποι με την άγρια λεηλασία του εισοδήματός τους έρχονται αυτές τις μέρες οι εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι, που λαμβάνουν σταδιακά τα εκκαθαριστικά της Εφορίας. Πέρα από τα μέτρα σκληρής φορολόγησης που έχουν επιβληθεί για μισθωτούς και συνταξιούχους, οι ίδιοι για πρώτη φορά φέτος θα διαπιστώσουν τι σημαίνει η «αυτοτελής φορολόγηση» των εισοδημάτων τους κατά 26% από το πρώτο ευρώ, ενώ θα κληθούν να καταβάλλουν το αυξημένο χαράτσι του λεγόμενου «τέλους επιτηδεύματος».
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα μέτρα που επιβάλλει το νέο φορολογικό πλαίσιο, οι αυτοαπασχολούμενοι προβλέπεται να φορολογηθούν αυτοτελώς μεσυντελεστή 26%, που θα ξεκινά από το πρώτο ευρώ εισοδήματος, για εισόδημα μέχρι τα 50.000 ευρώ και με33% για τα ποσά που θα υπερβαίνουν αυτό το όριο. Για τα 3 πρώτα χρόνια της επαγγελματικής δραστηριότητας, προβλέπεται συντελεστής στο 13% (από το πρώτο ευρώ) και μόνο για το εισόδημα μέχρι τα 10.000 ευρώ.
Το «τέλος επιτηδεύματος», το χαράτσι που πληρώνουν οι αυτοαπασχολούμενοι, εκτινάσσεται στα 650 ευρώ (από 500 ευρώ) στις πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους και στα 400 ευρώ στις άλλες περιοχές (από 250 που ήταν). Αυξάνεται δηλαδή κατά 250 και 150 ευρώ, αντίστοιχα.
Επομένως, με δεδομένη την πλήρη κατάργηση του αφορολογήτου ορίου, των πρόσθετων αφορολόγητων ορίων για τα προστατευόμενα τέκνα και γενικά την κατάργηση σειρά φοροελαφρύνσεων που αφορούσαν στοιχειώδεις δαπάνες διαβίωσης (τόκοι στεγαστικών δανείων, ενοίκια κατοικίας, φροντιστήρια παιδιών κ.ά.), θα κληθούν να πληρώσουν φόρους - φωτιά το 2014 όλοι οι φορολογούμενοι που ασκούν ατομικά επιχειρηματικές δραστηριότητες, με την εφαρμογή του νέου καθεστώτος φορολόγησης.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι το 2012 η συντριπτική πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων δήλωσαν ετήσια εισοδήματα κάτω των 24.000 ευρώ, καταλαβαίνουμε ότι η αφαίμαξη αφορά εκατοντάδες χιλιάδες μικρούς ΕΒΕ.
«Τεκμαρτή» ληστεία...
Ολοι αυτοί, πλέον, δε θα υπερφορολογηθούν απλώς για τα πενιχρά τους εισοδήματα, αλλά ακόμη και για ανύπαρκτα εισοδήματα, βάσει «αντικειμενικών δαπανών» ή «τεκμηρίων διαβίωσης» που θα προσδιορίζει η Εφορία.
Για παράδειγμα, το τεκμαρτό εισόδημα αυτοαπασχολούμενου με ένα παιδί υπολογίζεται μέχρι 7.000 ευρώ, 9.000 εάν έχει δύο παιδιά και 3.000 ευρώ προσαύξηση για καθένα επιπλέον παιδί. Εάν διαθέτει δικό του σπίτι, ή έχει ένα αυτοκίνητο, θα φορολογηθεί ακόμη περισσότερο, ακόμη και αν η επιχείρησή του κατέγραψε ζημιές. Ακόμη και αν την προηγούμενη χρονιά ζούσε με την οικονομική συνδρομή συγγενών και φίλων, ή τη σύνταξη των γονιών του!
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι το προηγούμενο διάστημα ξεκίνησε και η αποστολή των πρώτων ειδοποιητηρίων από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Ενα σημαντικό τμήμα από τα 10.000 πρώτα «ραβασάκια» κατασχέσεων αφορά αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, των οποίων ο αριθμός με χρέη άνω των 10.000 ευρώ προς τον ΟΑΕΕ υπολογίζεται σε τουλάχιστον 150.000.
Δε φτάνει, δηλαδή, που στερούνται στοιχειώδη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αυτοί και οι οικογένειές τους, δεν αρκεί που τους απειλούν με συλλήψεις και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, θα τους επιβάλουν να πληρώσουν και φόρους για εισοδήματα που δεν έχουν! Μιλάμε δηλαδή για καθολική επίθεση απέναντι σε μία κατηγορία εργαζομένων που μετά βίας προσπαθεί όλα αυτά τα χρόνια να διατηρήσει την προσωπική της θέση εργασίας, γιατί αυτό είναι στην πραγματικότητα η ατομική επιχείρηση.
Κρίκος στην αλυσίδα των μέτρων
Ωστόσο, τα φορολογικά βάρη που δέχονται εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ, πέρα από τον στυγνό εισπρακτικό τους χαρακτήρα, πρέπει να ιδωθούν εντός του συνολικότερου πλαισίου της στρατηγικής που αντιμετωπίζει τη μικρή επιχείρηση ως «διαρθρωτικό πρόβλημα» της οικονομίας. Με άλλα λόγια, «δένει» απόλυτα με ολόκληρο το πλέγμα των νόμων, των μέτρων και των διατάξεων, που καταστρέφουν τους μικρούς και αντίστροφα βοηθούν τους οικονομικά ισχυρούς να δυναμώσουν κι άλλο.

Φ. Κ.

Να βάλουμε φρένο!
Η κατάσταση που βλέπουμε να διαμορφώνεται αυτό το διάστημα, με την εκκαθάριση των δηλώσεων του 2013, μοιάζει με εφιάλτη. Είναι όμως η σκληρή πραγματικότητα που διαμόρφωσαν οι σκληροί, αντιλαϊκοί, ληστρικοί φορολογικοί νόμοι που έχουν επιβάλει οι κυβερνήσεις, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, σε βάρος χιλιάδων μικρών αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ. Η φορολογία με 26% από το πρώτο ευρώ εισοδήματος, χωρίς καμία ουσιαστικά φοροαπαλλαγή, με την προσθήκη της προκαταβολής φόρου 55%, και το «τέλος επιτηδεύματος» εκτοξεύουν στα ύψη τα ποσά που καλούμαστε να πληρώσουμε.
Η φοροεξόντωση των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ έρχεται να προστεθεί στην «απελευθέρωση» των επαγγελμάτων, στην αναδουλειά, στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, στους χιλιάδες ανασφάλιστους του ΟΑΕΕ, στους χιλιάδες με χρέη στις τράπεζες και την εφορία. Με τον τρόπο αυτό επιταχύνεται η καταστροφή μας, προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Η πολιτική αυτή υλοποιείται χωρίς δισταγμό από την ΕΕ και τις ελληνικές κυβερνήσεις, για τους οποίους αποτελούμε «διαρθρωτικό πρόβλημα».
Δυστυχώς, επιβεβαιώθηκαν οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ, που έγκαιρα, από πέρσι το καλοκαίρι, καλέσαμε τους χιλιάδες συναδέλφους να αγωνιστούν μαζί μας για να αποτρέψουμε το εξοντωτικό φορολογικό. Οι δυνάμεις μας δεν ενημέρωσαν απλά τους συναδέλφους, οργανώνοντας δεκάδες συσκέψεις και Γενικές Συνελεύσεις με λογιστές.
Προχωρήσαμε σε δεκάδες μικρές και μεγάλες συγκεντρώσεις, καταθέσαμε τις θέσεις μας στο υπουργείο Οικονομικών, διεκδικήσαμε να μην υλοποιηθεί η αφαίμαξη με 26% από το πρώτο ευρώ, να καταργηθούν η εισφορά αλληλεγγύης και το «τέλος επιτηδεύματος» για τους μικρούς επαγγελματίες, βιοτέχνες, εμπόρους και αυτοκινητιστές.
Το κυριότερο, απαιτήσαμε να φορολογηθούν τα μεγάλα μονοπώλια του εμπορίου, του τουρισμού και άλλων κλάδων με 45%. Καταγγείλαμε επίσης τις τριτοβάθμιες οργανώσεις ΓΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ, που «σφύριζαν αδιάφορα» και στην καλύτερη των περιπτώσεων εξάντλησαν τις προσπάθειές τους στις συνεννοήσεις, στους διαδρόμους της Βουλής και στα γραφεία των υπουργών.
Εχουν ευθύνες οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, ιδιαίτερα στις τριτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες οργανώσεις, γιατί «δούλεψαν» στο κίνημα τη λογική της «ανταγωνιστικότητας» και της «επιχειρηματικότητας», που ενισχύουν τα μονοπώλια. Εσπειραν εφησυχασμό και αυταπάτες στους χιλιάδες φτωχούς αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ.
Οι δυνάμεις που συσπειρώνονται σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση στην ΠΑΣΕΒΕ καλούμε τους συναδέλφους που υποφέρουν, που συνειδητοποιούν ότι οι φορολογικές δηλώσεις που γίνονται αυτό το διάστημα ισοδυναμούν με μεγαλύτερη φτώχεια και λουκέτα, να οργανωθούν, να συσπειρωθούν στα σωματεία τους, στις επιτροπές αγώνα της ΠΑΣΕΒΕ. Να πρωτοστατήσουν για να διαμορφωθούν επιτροπές αγώνα παντού, να αντιπαλέψουμε, μαζί, οργανωμένα, με τις υπόλοιπες δυνάμεις της εργατιάς, των φτωχών αγροτών, τις γυναίκες και τα παιδιά μας, αυτήν την κατάσταση.
Εχουμε τη δύναμη να διαμορφώσουμε ένα ισχυρό κίνημα που θα βάλει φρένο στην πολιτική που μας καταστρέφει. Που θα μπορεί να σταματήσει τις φυλακίσεις για χρέη, να αποτρέψει κατασχέσεις, να πετύχει πάγωμα των χρεών, αναστολή νόμων που εξοντώνουν τους χιλιάδες μικρούς.
Στην κατεύθυνση αυτή, η ΠΑΣΕΒΕ θα δουλέψει με όλες τις δυνάμεις, παίρνοντας αγωνιστικές πρωτοβουλίες παντού. Καλούμε τους συναδέλφους να συμβάλουν για να οργανωθεί ο αγώνας σε κάθε πόλη, σε κάθε κλάδο. Να διεκδικήσουμε να καταργηθεί ο νόμος για τη φοροληστεία και να φορολογούμαστε με βάση τα λογιστικά μας βιβλία και τα πραγματικά μας εισοδήματα.

ου
Δημήτρη ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ*
* Ο Δημήτρης Θεοδωρόπουλος είναι μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ