Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων

Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων
Συλλογικά, μαχητικά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ Άμεση ανάγκη για ουσιαστικά μέτρα




Του Θανάση Καλαμπαλίκη*
Οι εξελίξεις για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες, εμπόρους και βιοτέχνες είναι δραματικές και πρωτόγνωρες, οι συνέπειες αυτήν τη στιγμή δεν είναι δυνατόν να υπολογιστούν.
Εύκολα ο καθένας και από προσωπική πείρα καταλαβαίνει ότι η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας είναι καθολική και δεν αφορά μόνο όσους κλείνουν με κυβερνητική απόφαση σε μια σειρά από κλάδους. Είναι δεκάδες χιλιάδες όσοι αυτές τις μέρες έχουν κυριολεκτικά μηδενικό εισόδημα, αφού αυτό βασίζεται ως επί το πλείστον στην καθημερινή τους λειτουργία και δραστηριότητα, ώστε να ικανοποιήσουν τόσο την προσωπική τους επιβίωση όσο και τη δυνατότητά τους να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.
Μάλιστα, για πολλούς συνάδελφους, κυρίως σε τεχνικά επαγγέλματα, ακόμα και οι ελάχιστες εργασίες που καλούνται να εκτελέσουν, αντικειμενικά τους εκθέτουν σε κίνδυνο αφού αναγκάζονται να δουλέψουν σε άγνωστο, πιθανόν μολυσμένο περιβάλλον.
Με ακόμα μεγαλύτερη ένταση ζουν τη σημερινή κατάσταση οι συνάδελφοι που δεν έχουν άλλο οικογενειακό εισόδημα, οι νέες μητέρες, που πρακτικά δεν μπορούν να εργαστούν αφού κρατούν τα παιδιά τους, αλλά και αυτοί που πάσχουν από άλλες ασθένειες και δεν πρέπει να εκτεθούν γιατί δύσκολα θα αναρρώσουν.
Ιδιαίτερα για τους τελευταίους, βαραίνει η σημερινή κατάσταση του εθνικού συστήματος υγείας. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η εμπορευματοποίηση της Υγείας είναι επικίνδυνη για τις ζωές μας σε κρίσιμες συνθήκες. Επιβεβαιώθηκε δυστυχώς με τον πιο τραγικό τρόπο αυτό που χρόνια φωνάζουμε και διεκδικούμε: Ένα σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας. Σε αυτό πρέπει να έχουμε πρόσβαση όλοι, ανεξάρτητα αν έχουμε ή όχι ασφαλιστική ενημερότητα.
Η κυβέρνηση παίρνει κάποια μέτρα στήριξης για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα, ωστόσο πρόκειται για μέτρα ανεπαρκή τα οποία δεν καλύπτουν το μέγεθος του προβλήματος που μεγαλώνει μέρα με τη μέρα.
Πέρα από το αυτονόητο επίδομα των 800 ευρώ, που πρέπει να δοθεί άμεσα σε όλους όσοι το έχουν πραγματικά ανάγκη, είναι ζωτικής σημασίας να παρθούν κι άλλα επιπρόσθετα μέτρα. Εδώ και τώρα να επανενταχθούν οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί ΕΒΕ στο αφορολόγητο, να ανασταλούν για όλους οι δανειακές υποχρεώσεις και ρυθμίσεις προς τις τράπεζες χωρίς τόκους και πρόστιμα. Να ανασταλεί κάθε φορολογική υποχρέωση για τους επόμενους έξι μήνες, να καταργηθούν ο ΕΝΦΙΑ και το τέλος επιτηδεύματος.
Επίσης, να απαλλαγούν από τις εισφορές ατομικής ασφάλισης από το Γενάρη μέχρι το Μάη χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και να δοθεί σε όλους τους συνταξιούχους η 13η σύνταξη. Οι δήμοι να αναστείλουν τα δημοτικά τέλη για το επόμενο εξάμηνο, καθώς και την απαίτηση για καταβολή μισθωμάτων για τους χώρους που ενοικιάζουν σε επαγγελματίες που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν.
Οι δηλώσεις της κυβέρνησης και των τραπεζιτών περί στήριξης μόνο των συνεπών επιχειρήσεων όσον αφορά τις τραπεζικές υποχρεώσεις, φωτογραφίζουν τους μονοπωλιακούς ομίλους και «ρίχνουν στον Καιάδα» αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη.
Οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί ΕΒΕ στη συντριπτική μας πλειοψηφία, με βάση το σκεπτικό της κυβέρνησης, είμαστε «ασυνεπείς», αφού αδυνατούμε όλα αυτά τα χρόνια να πληρώσουμε χαράτσια, φόρους, πολλαπλές ρυθμίσεις, δημοτικά τέλη κ.λπ. που μας φόρτωσαν με τις πολιτικές τους. Χιλιάδες είναι αυτοί που βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού και κινδυνεύουν με κατασχέσεις πολύ πριν εξελιχθεί η επιδημία του κορονοϊού.
Γι' αυτό άμεσα η κυβέρνηση να απαγορεύσει κάθε μέτρο αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς το Δημόσιο και τους ιδιώτες, όπως κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών. Να μπει φρένο σε όλες τις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Να προστατευθεί η επαγγελματική στέγη για διάστημα 6 μηνών σε περίπτωση μη πληρωμής μισθωμάτων στους εκμισθωτές.
*Ο Θανάσης Καλαμπαλίκης είναι πρόεδρος του ΔΣ της ΟΒΣΑ.