Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων

Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων
Συλλογικά, μαχητικά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Φαρμακοποιών για το κλιμακωτό ποσοστό κέρδους




Την αντίθεσή της στα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση για παραπέρα μείωση του εισοδήματος του αυτοαπασχολούμενου φαρμακοποιού, μέσω του μηχανισμού του κλιμακωτού ποσοστού κέρδους, εκφράζει ηΔημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Φαρμακοποιών.
Αναλυτικά αναφέρει:
«Κερδισμένοι φαρμακοβιομήχανοι, όμιλοι και αλυσίδες φαρμακείων…
Το μέτρο αυτό είναι η συνέχεια της πλήρους απελευθέρωσης του ωραρίου, του σπασίματος της σταθερής λιανικής τιμής για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, της δημιουργίας αλυσίδας φαρμακείων από επιχειρηματίες φαρμακοποιούς, της μείωσης της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης με παράλληλη αύξηση του κόστους που θα βαραίνει άμεσα τους ασθενείς.
Δημιουργούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις, προκειμένου να αναπτυχθούν μονοπώλια και στο χώρο της λιανικής του φαρμάκου, μέσω των συνθηκών ασφυξίας οικονομικών και βιολογικών για τους αυτοαπασχολούμενους φαρμακοποιούς, καθώς αργά ή γρήγορα μεγάλο μέρος από αυτούς δεν θα αντέξουν και θα κλείσουν τα φαρμακεία τους.
Τα φαρμακεία των αυτοαπασχολούμενων με χαμηλά εισοδήματα στις εργατικές λαϊκές γειτονιές, στα χωριά, στα μικρά νησιά μας θα δεχτούν ακόμα μεγαλύτερη πίεση, ενώ ορισμένα θα κλείνουν, όχι γιατί δεν είναι αναγκαία για τη φαρμακευτική περίθαλψη των ασθενών, αλλά γιατί δεν θα μπορεί να ζήσει από αυτά ο αυτοαπασχολούμενος φαρμακοποιός. Πέρα από τις αλυσίδες που ετοιμάζονται να επεκταθούν στο χώρο του λιανικού εμπορίου κερδισμένοι από την επίθεση στο λαϊκό φαρμακείο βγαίνουν και οι φαρμακοβιομήχανοι συνολικά. Το ποσό το οποίο θα αφαιρεθεί από τους φαρμακοποιούς θα πάει απευθείας στις τσέπες των φαρμακοβιομηχανιών, καθώς ισόποσα θα μειωθεί το ποσό το οποίο θα έπρεπε να επιστρέψουν στον ΕΟΠΥΥ ως έκπτωση.
… χαμένοι ασθενείς, λαϊκή οικογένεια
και αυτοαπασχολούμενοι φαρμακοποιοί με χαμηλά εισοδήματα
Τα τελευταία χρόνια η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη έχει μειωθεί στο μισό, ενώ οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι ασθενείς πληρώνουν τριπλάσια σε συμμετοχές για τα φάρμακά τους. Εκατοντάδες φάρμακα βγαίνουν από τη θετική λίστα του ΕΟΠΥΥ, δεν αποζημιώνονται και επιβαρύνουν αποκλειστικά τους ασθενείς. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση και οι φαρμακοβιομήχανοι τους υπόσχονται ότι θα μπορούν να τα αγοράζουν από τα σούπερ μάρκετ φθηνότερα, κρύβοντας ότι όλο και περισσότερο θα επιβαρύνονται οι ασθενείς με μεγαλύτερη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη. Η ζούγκλα της ελεύθερης αγοράς και του ανταγωνισμού λειτουργεί μόνο προς όφελος των ομίλων. Αυτή είναι η αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, με όποια μορφή διαχείρισης εφαρμόζεται, διότι υπηρετεί τα συμφέροντα της φαρμακοβιομηχανίας και γενικότερα του κεφαλαίου σε βάρος του λαού.
Ο αγώνας για την επιβίωση του αυτοαπασχολούμενου φαρμακοποιού ξεκινά από την απόκρουση των μέτρων που τον αφανίζουν με αγώνες μαζικούς, καλά οργανωμένους μέσα από γενικές συνελεύσεις, αλλά αυτός ο αγώνας για να είναι νικηφόρος θα πρέπει να στοχεύει ταυτόχρονα τον πραγματικό αντίπαλο, που είναι συνολικά η πολιτική που στηρίζει την επιχειρηματική δράση στην Υγεία και το φάρμακο. Όσο το φάρμακο και οι υπηρεσίες Υείας είναι εμπορεύματα, όσο παραμένει -και πολύ περισσότερο- όσο επεκτείνεται η δράση μονοπωλίων στο χώρο του φαρμάκου, οι ασθενείς θα τα πληρώνουν ακριβά με περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, αύξηση της συμμετοχής, αλλά και με κόστος στην ίδια τους την υγεία.
Θα πρέπει να συμβάλει στην πάλη, ώστε όλοι να έχουν πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς καμία πληρωμή και συμμετοχή, με αποσύνδεση των παροχών από το ασφαλιστικό σύστημα, την εργασιακή, οικονομική κατάσταση κλπ. Με πλήρη χρηματοδότηση του κρατικού προϋπολογισμού και τη φορολογία του κεφαλαίου.
Η προοπτική της πάλης που διασφαλίζει τους αυτοαπασχολούμενους φαρμακοποιούς και το λαό βρίσκεται στην κατάργηση των μονοπωλίων και συνολικά της επιχειρηματικής δράσης στο χώρο της Υγείας και του φαρμάκου. Στην ανάπτυξη που θα έχει κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Στην ανάπτυξη ενός αποκλειστικά κρατικού συστήματος Υγείας, κρατικής βιομηχανίας έρευνας, παραγωγής και διάθεσης των φαρμάκων από τις κρατικές μονάδες υγείας και το κρατικό δίκτυο των φαρμακείων στις πόλεις, τις συνοικίες και τα χωριά. Σ’ αυτήν την ανάπτυξη που διασφαλίζει και κατοχυρώνει τα εργασιακά, επιστημονικά και κοινωνικά δικαιώματα των φαρμακοποιών και όλου του λαού. Σε αυτόν τον αγώνα μαζί με τους φυσικούς συμμάχους μας, τους ασθενείς μας, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, μαζί με τους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους γιατρούς, επιστήμονες υγείας και όλους τους υγειονομικούς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις».