Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων

Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων
Συλλογικά, μαχητικά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Νεα αντιλαικα μετρα για το Λαο








Το έδαφος για τη λήψη νέων βάρβαρων μέτρων καλλιεργεί η συζήτηση για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας.
Στη συνεδρίαση του Eurogroup εξετάστηκαν οι οικονομικές εξελίξεις στα κράτη που έχουν ενταχθεί σε καθεστώς χρηματοδοτικής στήριξης από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.
Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ τοποθέτησε τη συζήτηση για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας «το Δεκέμβριο ή το πολύ τον Ιανουάριο, μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης από την τρόικα». Επίσης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα δημοσιονομικά μέτρα για την κάλυψη αυτού του «κενού», λέγοντας ότι «υπάρχουν δημοσιονομικά θέματα», αλλά είναι πολύ νωρίς να αποφανθεί το Eurogroup επί αυτών.
Σε κάθε περίπτωση διαμήνυσε ότι οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις θα συνεχιστούν, αφού όπως είπε «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το μεταρρυθμιστικό έργο έχει ακόμα μακρύ δρόμο, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στο δημόσιο τομέα και τη φορολογική διοίκηση».
Ο Ντάισελμπλουμ εμφανίστηκε κατηγορηματικά αντίθετος με το ενδεχόμενο ενός νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους.«Δεν υπάρχει καμία υποστήριξη στο Eurogroup για κούρεμα του χρέους, αλλά υπάρχουν άλλοι τρόποι για να αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα χρέους, εφόσον ένα τέτοιο θέμα προκύψει κατά τους υπολογισμούς που θα γίνουν στη διάρκεια του 2014. Έχουν ήδη αναφερθεί ορισμένοι τέτοιοι τρόποι, αλλά το ονομαστικό κούρεμα δεν είναι μέσα σε αυτούς», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, προσδιόρισε το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας στα 10,4 με 10,8 δισ, ευρώ για την περίοδο από τον Ιούλη του 2014 έως τον Ιούλη του 2016. Ο Γιάννης Στουρνάρας επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι δεν θα ληφθούν άλλα οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα. Ωστόσο, προανήγγειλε συνέχιση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, λέγοντας ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης θα επικεντρωθούν «στην υιοθέτηση μέτρων καθαρά διαρθρωτικού χαρακτήρα».
Σχολιάζοντας τη δήλωση του εκτελεστικού μέλους του συμβουλίου της ΕΚΤ, Γκιοργκ Άσμουσεν, ότι το χρηματοδοτικό κενό δεν θα καλυφθεί με τη μετακύλιση ομολόγων, ανεφέρε ότι όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι. Πρόσθεσε ότι αν το κενό δεν καλυφθεί με μετακύλιση ομολόγων, τότε θα καλυφθεί με έναν ισοδύναμο τρόπο. Σχετικά με τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους, δήλωσε ότι το χρέος μπορεί να μειωθεί και με άλλους τρόπους εκτός από «κούρεμα», όπως με την επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων ή με τη μείωση των επιτοκίων. 
Εκτός από την Ευρωζώνη, τα νέα αντιλαϊκά μέτρα είναι δεδομένα και με τη «συνταγή» του ΔΝΤ, για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, όπως επιβεβαιώνει η τελευταία έκθεση του ιμπεριαλιστικού οργανισμού.

πηγη: 902gr